Публикации

Живко Георгиев: Нужен е по-широк кабинет с 8 приоритета и да работи поне една година
Живко Георгиев: Нужен е по-широк кабинет с 8 приоритета и да работи поне една година

Г-н Георгиев, какъв е изходът от патовата ситуация, която се създаде след предсрочните избори в страната? Според вас какви стъпки са необходими, за да се излезе от политическата криза?

- Проблемът не е толкова чисто математически. От математическа гледна точка става ясно, че единствените възможни комбинации са голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, която е абсурдна. Математически е възможна и формула с двама участника в коалиция – ГЕРБ и ДПС, но тя също е нереална политически. Третата възможност е БСП и ДПС плюс „Атака” като цяло или подкрепа на нейни представители. Еднакво сложни са вариантите, а някои дори невъзможни.

Вероятността да се формира кабинет бих оценил на не повече от 50 процента, но все пак има и силни общополитически, както и частно политически мотиви, правителство все пак да има. Първо – избори, които може да се проведат септември-октомври, е формула, която не върши работа на почти никой от настоящите формации. Може би само ГЕРБ би могла да извлече някакви дивиденти по простата причина, че това е единствената партия, която има финансов ресурс, както и структурен, за такива нови избори. Тоест такива избори не са от полза нито за БСП, нито за ДПС, камо ли за „Атака”.

Полза ще има само ГЕРБ, защото ако има нов вот, това означава те да са в условията на администрация, която бе формирана по тяхно време, с областни управители на ГЕРБ, с нейна изборна администрация, с полицейски ръководства на ГЕРБ, което не върши никаква работа на останалите. Не знам БСП или ДПС да приемат отново една такава перспектива. И именно това повишава вероятността да се намери някакво решение за страната.

Разбира се каквото и решение да се намери и то по-скоро около идеята на БСП за програмен кабинет, той няма да се радва на голяма популярност, нито ще бъде много легитимен. Той може да разшири легитимността си, ако се реализира идеята за отворен кабинет към съсловните организации, към синдикати и пр., тоест да придобие формулата експертен програмен кабинет с ограничен мандат от 1 или 2 години и със седем-осем много ясни приоритета.

Те трябва да бъдат от типа на спешни мерки в социалната политика, за да се намали напрежението, което генерира протестите през зимата, промяна на изборния закон, което беше искане и на парламентарните сили, и на протестиращите, прочистване на полицията от токсините, с които я зареди Цветан Цветанов, подготовка на цялата документация и стратегия за новия програмен период на еврофондовете, тоест разумни и достатъчно консенсусни 8 мерки. Тези мерки трябва да са в посока да предпазят страната от срутването, повторна криза, както и да се възвърне частично доверието в институциите.

- Възможен ли е такъв вариант на правителство с ограничен период на действие, за който говорите?

Не съм голям оптимист, но смятам, че е възможен и полезен за по-голямата част от обществото. Политиката е изкуството на възможното. След като е възможно, значи има и резерв да се случи.

- Обществото разбира ли, че наистина се нуждае от такъв кабинет? Защото БСП и ДПС са управлявали заедно, вероятно и сега няма да имат проблем. Но включването на „Атака”, която да е партньор с ДПС, се оказва доста абсурдно.

- Абсурдна е и коалицията в Италия. Доста абсурдна е от политическа гледна точка и коалицията в Гърция между ПАСОК и Нова демокрация. И у нас тези партии имат достатъчно общи интереси и могат да направят списък от десетина приоритета, около които да се постигне консенсус. Естествено, че ще останат и много различия между тези политически сили.

- Днес лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов твърди пред в. „Труд”, че прокуратурата с акцията от събота им е отнела „5-6 процента” от изборния резултат.

- Това са обясненията на г-жа Мира Радева. Никакви 6 процента не са изгубили. Имахме изследвания непосредствено преди изборите и няма такива шест процента. Акцията в Костинброд почти не повлия на съотношението между политическите сили на вота. Може би разколебаха част от периферния електорат на ГЕРБ и той не гласува, но нищо друго не се случи. Това не добави нещо към БСП или ДПС, както и към „Атака”. Може би повиши гласовете към малките, непредставени в парламента формации.

- Като дългогодишен познавач на политическата обстановка в страната, както и на лидери на водещите партии, смятате ли, че Борисов може да стане редови депутат?

- Той е бил редови гражданин, защо да не може да бъде редови депутат.

- Защото твърдеше, докато беше министър-председател, че в Народното събрание само си губят времето и депутатите са едни лентяи.

- Избирателният вот го направи и него един такъв лентяй. Не му даде друга възможност. Не очаквам да бъде особено трудолюбив депутат, вероятно ще последва поведението на Ахмед Доган, което също му добре познато. Тоест няма много често да го виждаме удобно разположен на депутатските столове. Но депутатството му е нужно заради имунитета.

- В тази връзка вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че след като се Цветан Цветанов се закълне като депутат, ще му поиска имунитета заради скандала с мегаподслушването, по-популярен вече като българският „Уотъргейт”.

- Ако Цацаров поиска имунитета на Цветанов, този парламент ще му го даде.

- Все пак Цветанов е човекът, който държи структурите на ГЕРБ, той е „моторът” на партията, както твърди Борисов. Какво ще се случи с партията?

- ГЕРБ или ще стане нормална партия, а не военизирана или организирана по логиката на полупрестъпна организация и ще заживее свой автономен живот. Без Цветанов ГЕРБ може би ще получи шанс да се превърне в една нормална формация. Там има достатъчно свестни хора. Никой не се съмнява в това. Но ГЕРБ с Цветанов и Борисов не може да бъде нормална партия. Този стил на поведение в края на краищата показа, че е желан само от 15 процента от имащите право на глас българи.

Не че другите са свръхобичани, но ГЕРБ с цялата си структурна мощ, придобита от сливането с държавата, защото тя направи опит да реанимира идеята партия-държава, която ни бе позната до 1989 г., постигна този резултат на вота в неделя.

- От изказванията на Борисов и Цветанов обаче не проличава, че те разбират това, за което вие говорите?

- Не мога да постигна тяхната менталност, чужда ми е. Очевидно са едни от най-изненаданите от резултатите от изборите. Навярно полека-лека осъзнават, че те са не печелившият от тези избори, а големият губещ. Може би са им нужни още няколко дни, за да го разберат. Като го разберат вероятно ще настъпят някакви нормални политически, пък и човешки реакции. Историята винаги представя сметката в най-неподходящият момент, когато най-малко сме в състояние да я плати. Е, сметката дойде.

- Оттук насетне какво следва? Президентът Плевнелиев бърза да се конституира новия парламент и да се излезе от кризата.

- Безспорно най-спешните мерки за държавата са свързани с конституиране на новото Народно събрание. България дълго не може да работи без парламент и не трябва да се стига до това и да се задейства нормалният цикъл и да се намери решение на големия въпрос – ще има ли правителство или не. Дори да се стигне до сценария да не може да се сформира правителство, пак трябва да има яснота около бъдещото развитие на страната. Не можем да си позволим да влезем в есенно-зимния сезон без работещи институции.

Нови избори ще възпроизведат същата ситуация, трябва да се знае много добре. Не може да се случи друго чудо, най-много ситуацията да стане още по-зле.

 

източник: www.argumenti-bg.com