Публикации

"Новите политически активности VS старите системи на партиите"
"Новите политически активности VS старите системи на партиите"

БЮЛЕТИН „НОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ АКТИВНОСТИ VS СТАРИТЕ СИСТЕМИ НА ПАРТИИТЕ”

В тези дни, в които чашата на търпение на българските граждани преля, когато всички са срещу всички, когато безизходицата ражда насилие, истината е тази, която спасява. Диалогът, говоренето, споделянето и откритостта към така дълго стаяваните проблеми са онези, които ще ни върнат обратно в демократичния път. Затова и считаме тази дискусия за важен елемент в процеса на възстановяване на гражданския мир в България.

Поканихме за дискусия хора, които са доказали себе си в своите професии, които пазят доброто си име и принципите си. И поканихме млади хора, които вярват в каузи, които отделят от времето, от труда си, от образованието си, за да помогнат на себе си и на други хора да останат тук, в България. И да съумеят да я изведат напред.

Искрената ни надежда е с тази дискусия да дадем повод на политиците да се замислят. Политиците от целия партиен спектър. Да забравят поне за час висотата, до коята са стигнали, и да се върнат назад в първите месеци на своята политическа активност. И повод на избирателите да се замислят: преди да стигнем до протестите – мислим ли кога, как и за кого сме гласували?

Дълги години обучаваме млади хора. По начин, по който да са готови да отговорят на очакванията на гражданите, да могат да „разчитат” техните интереси, да понасят тежката отговорност на политическата работа. От тях зависи да запазят принципите в развитието си - собствените и тези на доброто управление.

Убедени сме, че улицата не може да замести представителната демокрация. Че всяко гражданско движение, всяка гражданска инициатива, които участват в избори и се стремят към властта, автоматично се превръщат в политическа партия. По демократичен път не е измислен, дори и да не се харесва. 

Днес улицата ни казва, че времето на професионалните политици отдавна е дошло. И времето на моралните политици, на хората на честта!

 

ЕКИПЪТ НА ИСИ