Инициативи

Дни на Европейския парламент в Пловдив
Дни на Европейския парламент в Пловдив

По време на дните на Европейския парламент, от 17-ти до 23-ти март 2013-та година в град Пловдив, бе прожектиран филма "Табу"(Tabu) — Португалия, Германия, Франция, Бразилия, финалист за наградата за кино на ЕП ЛУКС 2012, в рамките Международния София Филм Фест. След като изгледаха филма, присъстващите имаха възможност да участват в публична дискусия с актрисата Ана Морейра.

В следващите дни прожекцията бе последвана от регионално студентско състезание между 4 отбора на университети в Пловдив и Бургас.

Линк към: Пресконференцията след провеждане на състезанието.

Особен интерес в рамките на дните, предизвика публична дискусия под мотото „Общата селскостопанска политика на ЕС - предизвикателства и възможности след 2014-та година”, с подтема „Българските продукти с европейски защитени наименования за произход и географски указания”. В дискусията участваха евродепутати, представители на Министерството на земеделието и храните, на ДФ "Земеделие", на „Българската агенция по безопасност на храните”, на институтите по храните в Пловдив и София, на браншовите организации, преподаватели и студенти от местни селскостопански колежи, от средни и висши училища, а също и експерти от Европейския информационен център и от инфоцентъра „Европа Директно”.

Основен акцент на срещата беше дебатът относно реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС и нейното прилагане в България през следващия финансов период (2014-2020). В центъра на Общата селскостопанска политика (ОСП) през този период са поставени изхранването на населението, опазването на природните ресурси и на жизнеспособността на селските райони в Европа. Основните задачи, които ОСП ще се стреми да изпълни през предстоящия период, са производството на достатъчни за всички и качествени хранителни продукти, опазване на околната среда, активизиране на икономиките в селските райони и подчертаване на потенциала на земеделието в отделните държави-членки.

Във всички дни на програмата бе разположен щанд с информационни материали за ЕП.

Участие в Дните на ЕП в Пловдив взеха Антония Петрова и Йордан Василев, представители на Клуба на завършилите АСП в ИСИ, регион Пловдив.

ИСИ подкрепя участието в Дните на ЕП и в рамките на членството си в Европейската мрежа на политическите фондации (ЕНоП).