Актуално

Представители на ИСИ се срещнаха с дългосрочни наблюдатели от ОССЕ
Представители на ИСИ се срещнаха с дългосрочни наблюдатели от ОССЕ

Представители на ИСИ се срещнаха с двама от дългосрочните наблюдатели, част от мисията на ОССЕ, пристигнали преди няколко дни в страната. Наблюдателите ще следят отблизо основополагащи аспекти на изборния процес - предизборната кампания, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, законодателството, касаещо изборите и неговото прилагане.

Стоянка Балова и Николай Белалов изразиха своите опасения за хаос при отчитането на резултатите, следствие на новите промени в изборния кодекс. Представителите на ИСИ отбелязаха като проблем и липсата на експертиза при членовете на секционните избирателни комисии, както и формалното обучение, което РИК и ЦИК провеждат.

Обсъдени бяха още ниското доверие към изборния процес, причините за демотивация на гражданите да гласуват, както и предизвикателствата през видеонаблюдението.

И тази година Институт за социална интеграция ще наблюдава изборите в цялата страна, за да оцени, до колко новите промени в изборното законодателство се отразяват на организацията и провеждането на изборния ден.