Актуално

Д-р Стоянка Балова: Не е ясно на каква база ЦИК взе решение за преброяване на разписките от машинното гласуване
Д-р Стоянка Балова: Не е ясно на каква база ЦИК взе решение за преброяване на разписките от машинното гласуване

"ЦИК не представи официална информация и анализ от контролното преброяване, което беше извършено на изборите през юли. Тогава се извърши преброяване на разписките от машинното гласуване в 1 300 изборни секции, които бяха определени на случаен принцип."- това каза изпълнителният директор на Институт за социална интеграция д-р Стоянка Балова пред Дир.БГ.

По думите на Балова, след като няма подобен анализ, не е ясно и на каква база е предложено и взето решението на изборите на 14 ноември да се извършва преброяване на разписките от всички машини в страната. "Като организация, която наблюдава изборите вече 10 години ние сме и член на Обществения съвет към ЦИК. На изборите през месец юли наши наблюдатели имаха възможност да проследят процеса на преброяване на машинните разписки в част от определените от ЦИК 1300 СИК и не бяха открити нарушения, затова днес не става ясно имало ли е проблем с машинното гласуване през юли, ако е имало от какво естество е бил." - допълни още Стоянка Балова.

Според нея решението на ЦИК ще утежни и забави процеса в края на изборния ден, когато вече се извършва преброяването. "Тежестта пада върху секционните избирателни комисии, които ще трябва да броят разписките и да ги сортират първо по вид избори, след това по гласове за отделните партии и кандидати." - обясни изпълнителният директор на ИСИ.

Оказва се, че забавяне ще има и при предаването на материалите в съответната Районна избирателна комисия. "На 14 ноември ще проведем избори в условията на пандемия, което допълнително затруднява изборния процес. Всеки член на СИК, който няма необходимия документ за преболедуване или ваксинация, ще трябва да премине през антигенен тест в РИК, за да може да предаде книжата, което също забавя процеса." - подчерта Стоянка Балова.