Актуално

ИСИ проведе обучение на граждански наблюдатели за предстоящите избори
ИСИ проведе обучение на граждански наблюдатели за предстоящите избори

В рамките на два дни, областните координатори на граждански наблюдатели преминаха през обучителен инструктаж, на който бяха дискутирани промените в Изборния кодекс и бяха поставени основни акценти около които да се наблюдава на предстоящия вот в неделя.

Гост на обучението бе Емил Войнов, зам.председател на Централната избирателна комисия, който представи целия изборен процес, от приемането на изборните книжа и машините за гласуване до отчитането на резултатите в РИК. Войнов постави и акцент на някои етапи от изборите, на които наблюдателите да обърнат специално внимание.

Гражданското наблюдение на предсрочните парламентарни избори се реализира от Институт за социална интеграция, в партньорство с Фондация за прогресивни европейски изследвания, Брюксел.

Основната цел на двете организации е чрез наблюдението на изборния ден да се увеличи гражданското участие в изборния процес и да работи за постигане на превантивен ефект върху възможността за нарушаване демократичността на изборите. Възможните нарушения в изборния процес трябва да получат необходимата публичност и за тях да бъде сигнализирано на отговорните органи и институции.