Актуално

ИСИ отново с гражданско наблюдение на изборите във всички области на страната
ИСИ отново с гражданско наблюдение на изборите във всички области на страната

"Институт за социална интеграция отново ще има свои наблюдатели във всички области на страната, които да следят изборния процес тази неделя." Това каза изпълнителният директор на института д-р Стоянка Балова в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

По думите ѝ ИСИ е регистрирал близо 200 наблюдатели, които ще проследят процеса на предстоящите парламентарни избори. "Положителното е, че вече машините не позволяват да има невалидни бюлетини.

При предишни наблюдения станахме свидетели на бюлетини с отбелязана само преференция, без посочена партия, сега системата не позволява това да се случи." - коментира Стоянка Балова. Тя разясни, че при колебание на избирателя, дали не е сбъркал вота си, преди да е завършил своето гласуване, машината позволява да се върне и да направи повторно вота си. "Това може да се случи, само ако не е натиснал бутона Гласуване" - подчерта директорът на ИСИ.

По информация на координаторите на ИСИ в страната в част от Районните избирателни комисии, където се провеждат обученията на представителите в СИК, е осигурена и машина, на която да се направи пробно гласуване и да се разясни по-добре как се извършва вота. Машините са на разположение и на гражданите, и който иска може в определени часове от деня да отиде и да провери как става гласуването.

По отношение на гласуването чрез машини в чужбина, Стоянка Балова изрази опасения с придвижването на т.нар. "електронни урни" до ЦИК. "Нямаме гаранция, че флаш-памет от по-далечните точки на света, ще може да бъде доставена в ЦИК в законово определеното време - 2 дни, за да може при повторно въвеждане на данните да се сравнят дали съвпадат с тези от протоколите." - коментира Балова.

Според нея съществува риск това да забави обявяването на официалните резултати от изборите.По време на разговора в студиото се разбра, че от фирмата-изпълнител срещат затруднения при намирането на хора, които да съдействат при техническата поддръжка на машините, които ще се ползват за гласуването в чужбина. Изпращането на технически лица от България е доста скъпо, а и на места има рестрикции заради пандемията.