Актуално

Кметове и общински съветници в дебат за прогресивните политики в общините
Кметове и общински съветници в дебат за прогресивните политики в общините

 

30 общински съветника, от областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Търговище, Добрич и Велико Търново, имаха възможност да дискутират и обменят опит в областта на прогресивните политики в местната власт. В продължение на 3 дни общински съветници и зам.-председатели на общински съвети участваха в съвместния проект на Институт за социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт" - бюро България - "ЗА" прогресивни политики в местната власт. Основни говорители по време на дискусионния форум бяха - кметът на община Генерал Тошево и  член на УС на НСОРБ Валентин Димитров, кметът на община Русе Пенчо Милков, кметът на община Балчик Николай Ангелов и Костадин Паскалев - кмет на община Благоевград (1995-2001, 2007-2011).
Участниците в дискусионния форум бяха поздравени от вицепрезидента Илияна Йотова и председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

"Един от водещите ни приоритети при управлението на община Генерал Тошево, е разгръщането на активна социална политика, която осъществяваме чрез редица механизми. Целта ни е да бъдат обхванати онези социални групи, които имат реална нужда от помощ." - това каза пред участниците във форума кметът Валентин Димитров. Димитров припомни и за решението на Общинският съвет през 2017-та година за провеждането на местен референдум по повод експлоатацията на газовото находище "Спасово" на територията на общината. "2020 година беше трудна, но същевременно и успешна година за екипа на МИГ Балчик – Генерал Тошево. Достигнахме до редица бенефициенти, реализирахме голяма част от поставените си цели" - допълни още кметът на община Генерал Тошево. По думите му в момента се изпълняват два социални проекта – за обучение на трайно безработни като озеленители и строители, както и за обгрижване на лежащо болни хора. "За последните са закупени специални гривни, чрез които да се следят жизнените показатели на трудноподвижните лица", съобщи кметът Димитров.

"За времето, през което съм кмет осъзнах, че до голяма степен всичко, за което мечтаех и за което говорех пред хората, като кандидат за кмет, може да се реализира. 2020 година показа, че и при неочаквани трудности, свързани с пандемията, кризи в държавата, в крайна сметка ние се развиваме  и  правим много нови неща." - това каза по време на дискусионния форум кметът на община Русе Пенчо Милков. Той отговори на редица въпроси, поставени от участниците, касаещи управлението на Русе. "Още като депутат осъзнах, че въпросът с чистия въздух е много важен и за целия град, и за всеки русенец поотделно. Не става въпрос само за чистотата на въздуха, а изобщо за чистота на средата ни на живот." - подчерта Пенчо Милков. По думите му са осигурени две нови станции към вече съществуващите. "Въздухът над един град, особено граничен, като Русе,  е  глобален  проблем, той трябва да е въпрос на правителства. Ние сме в гранична зона и много пъти замърсяванията над Русе са от горящите стърнища в Гюргево." - категоричен беше Милков. Според градоначалникът Covid-кризата не е успяла да отклони посоката на развитие на общината, но определено е забавила темповете. "Много повече неща щяхме да направим, но в крайна сметка в година с такава криза това може да се преглътне." - допълни Пенчо Милков.