Актуално

ИСИ ще представи резултатите от мониторинг за език на омразата на 20 юни
ИСИ ще представи резултатите от мониторинг за език на омразата на 20 юни

Институт за социална интеграция (ИСИ) и Фондация Фридрих Еберт, Бюро България (ФФЕ), реализират проект „#NOhate!”, в рамките на който бе проведен медиен мониторинг за използване на език на омразата по време на горещата фаза от предизборната кампания на Европейските избори 2019 г.

През последните години сме свидетели на очевидната неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умело подбиране на политически послания. Проведеният мониторинг потвърди още веднъж, че кризата в политическото говорене се задълбочава. В продължение на твърдението следва да се отбележи, че политическите елити дори умишлено използват обидна лексика, не само един към друг, но и към обществото като цяло. Сякаш говоренето, базирано на ценности и предложения за политики е заменено от враждебна и агресивна лексика, насочена срещу политическия опонент, конкретен индивид или дадена социална група (базирана на етнос, религия, възраст, произход и т.н.).

Именно затова в рамките на един месец (26 април – 25 май) проследихме кандидатите за представители в Европейския парламент, водещи лица от политическия елит – лидери на политически партии, народни представители, министри и други представители на националната власт, до каква степен използват езика на омразата.

В тази връзка, отправяме към Вас покана за участие в дискусионен форум, на който ще представим резултатите от проведеното изследване.

Събитието ще се състои на 20 юни (четвъртък), от 18:30 часа, в зала „Зона 21“, гр. София, ул. Христо Белчев 3 (https://zona21.bg/).

Молим да потвърдите своето участие до 18 юни (вторник) на имейл ifsi.bulgaria@gmail.com или телефон +359 889 864 884.