Актуално

Представители на ИСИ взеха учасатие в събитието „Твоят глас е важен за Европа!“
Представители на ИСИ взеха учасатие в събитието „Твоят глас е важен за Европа!“

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска структура, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Денят на Европа бе отбелязан от  Информационен център „Европа Директно – Сливен”  с четвъртото издание на Евробазар’2019. Събитието  се проведе на 9 май, четвъртък, от 10:30 ч. около фонтан "Кълбото" – популярно място в центъра на града.

Евробазарът бе организиран с подкрепата на Община Сливен и премина под мотото "Твоят глас е важен за Европа".

Базарът включва информационни щандове, представяне на проекти, благотворителни инициативи и арт-работилници, приложни изкуства и др. Посетителите получаваха информация за това как Европа присъства във всички области на нашия живот, както и информация за изпълнените проекти с европейско финансиране в града.

Една от главните цели на събитието тази година бе да промотира предстоящите избори за европейски парламент на 26 май, като популяризира кампанията „Този път ще гласувам“, осъществявана във всички страни членки на ЕС. Всеки посетил Евробазарът можеше да се включи в своеобразната анонимна и неполитическа анкета „Този път ще гласувам за….“.

В събитието се включиха представители на Института за социална интеграция, които през месец април  участваха в международна среща по проект „Europe on a doorstep”, чиято цел също е да повиши избирателната активност в изборите за европейски парламент. Проектът включва 11 държави и е финансиран по програма „Европа на гражданите“.