Актуално

ИСИ ще наблюдава изборите за Европейски парламент
ИСИ ще наблюдава изборите за Европейски парламент

Институт за социална интеграция за поредна година ще следи за нарушения в изборния ден на предстоящите избори за представители в Европейския парламент.

С решение № 268-ЕП от 7 май 2019 г. Централната избирателна комисия е регистрирала сдружението за участие с наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Представители на ИСИ ще има във всички административни области на страната. А в края на тази седмица, регионалните координатори на наблюдателите ще преминат и през специално обучение, на което ще бъдат представени и обсъдени новите изборни правила, както и как да се въздейства при определени изборни нарушения. Чрез наблюдението на изборния ден, ИСИ има за цел да увеличи гражданското участие в изборния процес и да работи за постигане на превантивен ефект върху възможността за нарушаване демократичността на изборите. Възможните нарушения в изборния процес трябва да получат необходимата публичност и за тях да бъде сигнализирано на отговорните органи и институции.