Актуално

Дискусия за електронното гласуване организира ОС към ЦИК
Дискусия за електронното гласуване организира ОС към ЦИК

Общественият съвет към Централната избирателна комисия, на който ИСИ е член организира конференция, посветена на информирането за електронното гласуване. Събитието е в отговор на големия обществен интерес към дигитализацията на вота.

Събитието имаше за цел да даде повече информация за добрите практики при електронното гласуване по света, както и да покаже на в какво се състои експерименталното интернет гласуване, проведено в Норвегия. На конференцията бе разгледано и състоянието на електронното правителство у нас, както и анализът на наблюдението на електронното гласуване до момента.

Електронното гласуване среща противоречиви мнения. Опасенията на част от гражданите са, че вотът може да бъде манипулиран чрез хакерски атаки. Други пък смятат, че електронното гласуване би било по-добро решение от хартиените бюлетини, тъй като така се избягва възможността те да бъдат подменяни при преброяването.

На конференцията присъстваха и членове на Централната избирателна комисия. Те заявиха категорично, че на следващите избори у нас през 2019 г., ще може да се гласува машинно. Дали страната ни ще успее да приложи и дистанционно електронно гласуване - засега обаче е неясно. В момента се изготвя проект за това, електронният вот да стане възможен. Срокът за изработването му е до края на този ноември.