Актуално

ИСИ ще наблюдава Местния референдум в Трън тази неделя
ИСИ ще наблюдава Местния референдум в Трън тази неделя

Институтът за социална интеграция (ИСИ) – София осъществява мониторинг на предизборния и изборен процес в България от 2011 година. Организацията цели подкрепа на демократични, прозрачни и честни избори в национален и местен план, постигане на превантивен ефект върху възможни нарушения на предстоящите избори и повишаване участието на гражданите в изборния процес.

От 2015 година, ИСИ следи от близо провеждането на референдуми в България. От една страна посланията, които излъчват политиците, по време на пряки допитвания, от друга – до колко гражданите използват възможността от пряко участие във взимането на важни политически решения.

Именно заради това, Институтът за социална интеграция ще проведе гражданско наблюдение  на Местния референдум в гр. Трън на 11 юни 2017 година.

Чрез наблюдението на изборния ден, ИСИ има за цел да увеличи гражданското участие в изборния процес и да работи за постигане на превантивен ефект върху възможността за нарушаване демократичността на изборите и подмяна на гражданския вот. Възможните нарушения в изборния процес трябва да получат необходимата публичност и за тях да бъде сигнализирано на отговорните органи и институции. За тази цел ще използваме вече създадената мрежа от граждански наблюдатели във всички секционни избирателни комисии в община Трън.

В самия изборен ден в определни часове от деня ще изпращаме прессъобщение до медиите, за да информираме за случващото се в Трън.