Актуално

Обучение на областните координатори за гражданско наблюдение
Обучение на областните координатори за гражданско наблюдение

В периода 10 - 12 март, ИСИ проведе обучение за координатори на граждански наблюдатели в изборния ден, в гр. Банкя. Участници семинара бяха представители на всички избирателни райони в страната. Обучението е част от проекта "Предсрочни парламентарни избори 2017: Гражданско наблюдение", реализиран в партньорсто с ФЕПС, Брюксел.

В програмата на обучението, по модел на вече проведените обучения, бяха включени темите за изборно законодателство и изборна администрация, граждански наблюдатели, организация на изборния ден.

Координаторите на граждански наблюдатели преживяха и симулация на изборен ден, в която трябваше да предотвратят възможните изборни нарушения от страна на изборната администрация и съответно да подават сигнали до отговорните институции.

Чрез преминали обученията наблюдатели, ИСИ увеличи гражданското участие в изборния процес и продължава да работи за провеждането на честни, прозрачни и демократични избори. Възможните нарушения в изборния процес трябва да получат необходимата публичност и за тях да бъде сигнализирано на отговорните органи и институции.