Актуално

Стефан Георгиев, ИСИ: Дискусията за мажоритарна избирателна система е изключително закъсняла
Стефан Георгиев, ИСИ: Дискусията за мажоритарна избирателна система е изключително закъсняла

Всичко това, което трябваше да се дебатира – за плюсове, минуси, предимства и недостатъци на мажоритарната система – трябваше да се случи преди самия референдум – това коментира тази сутрин пред БНР Стефан Георгиев – член на УС на ИСИ. Тази дискусия не се случи, за съжаление. Политическите партии носят своята отговорност, защото те абдикираха от този разговор – допълни Георгиев.

В момента компенсаторно започва едно закъсняло обсъждане, което се инициира от политическите партии, за това, едва ли не, по такъв начин ще се случва тяхното бъдеще – защото за това е разговорът. Според Георгиев се неглижира като че ли въпросът за намаляване на партийните субсидии. Той също е много важен. Защото ако мажоритарната система води до феодализация, закрепостяване на местно ниво, другото води до тяхното бетониране – невъзможност за изместване, невъзможност за смяна.

Купуването на гласове е най-масово, а "цената" е най-ниска, на местни, кметски избори, където вотът е мажоритарен – коментира още Стефан Георгиев. По отношение на новото райониране на избирателните райони във връзка с въвеждането на мажоритарна система, Георгиев подчерта, че то трябва да се прави бавно и внимателно и се надява, че следващите предсрочни избори ще се поведат по сегашната система: Много е рисково да се разкроява в рамките на дни или на една две седмици на нова карта на България – допълни представителят на Институт за социална интеграция.

Стефан Георгиев беше категоричен, че разговорът по въпросите от националния референдум не трябва да се неглижира. Този разговор трябва да продължи, но той трябва да се води бавно и внимателно, защото ако на референдума гражданите казват "да" или "не", от тук нататък експертите и политиците трябва да намерят най-смисления начин за решаване на този казус и съобразяване в същото време с волята на българските граждани.