Актуално

Основни изводи от дебата по референдума
Основни изводи от дебата по референдума

Институтът за социална интеграция (ИСИ) - София и Фондацията за европейски прогресивни изследвания (ФЕПС) – Брюксел реализират „Мониторинг на местни избори и референдум 2015”.

Традиционно с петия пореден от 2011-та година мониторинг се наблюдава предизборният и изборен процес в контекста на предстоящите местни избори през месец октомври като специален фокус е предвиден и върху предстоящия национален референдум. За целта екипа на ИСИ разработи интерактивна интернет платформа, която вече беше представена пред медиите. Целта на платформата е да послужи за самостоятелна ориентация на избирателите в диспута за електронното гласуване. Най-застъпените аргументи „Да“ и „Не“ са показани като кръгчета, които автоматично се генерират от базата с публикации. Чрез кликване с мишка всеки може да достигне до оригиналните цитати и линкове. Потребителят може да стесни графиката до определени автори или до текстове, които съдържат лично интересуваща го дума. Потребителят също така може да добавя нови думи, чиято употреба би желал да проследи. Платформата обхваща периода от насрочване на референдума до 21 Октомври, като в нея фигурират и всички официални позиции на регистрираните политически партии и инициативни комитети по време на кампанията. Платформата се намира на адрес: http://www.izborni-poslania-isi.com.

Резюме на основните изводи от целия дебат ЗА или ПРОТИВ дистанционното електронно гласуване до този момент посредством платформата ще откриете тук.