Актуално

Тридневно обучение „Качи се на борда! Мобилизиране на млади лидери за подкрепа на процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани”
Тридневно обучение „Качи се на борда! Мобилизиране на млади лидери за подкрепа на процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани”

В периода 7-9 септември Института за Социална Интеграция (ИСИ), съвместно с Либерален политологичен институт и с подкрепата на Фондация Конрад Аденауер (КАС) и Европейската мрежа на политическите фондации (ENoP), организира и проведе тридневен семинар на тема „Качи се на борда! Мобилизиране на млади лидери за подкрепа на процеса на разширяване на ЕС през Западните Балкани”. Оригиналното заглавие на проекта е “Get on board! Mobilizing young leaders to support the EU enlargement process towards the Western Balkans”. ИСИ е българския партньор в рамките на ENoP заедно с партньорски организации от още 6 европейски държави. Целта на проекта е да промотира разширяването на Европейския съюз чрез държавите от Балканския полуостров. В обучението взе участие и г-н Кристоф Стейер,координатор на проекта и член на бюрото на КАС в Брюксел.

В обучението участваха 24 представители на 18 младежки неправителствени организации, както и четири участника от Македония. Те имаха възможност да се срещнат с изтъкнати експерти в областа на международните отношения и Европейския съюз. Сред тях беше професор Динко Динков, катедра „Международни отношения”, УНСС, както и експертите от Центъра за европейски и международни изследвания (ЦЕМИ), Калина Панайотова, Невена Алексиева и Теодор Славев.

През втория ден на обучението участниците влязоха в ролята на европейските институции, държавите кандидатки и медии и под ръководството на подготвени модератори  преживяха еднодневна симулационна игра, в която разиграха продължителния процес на преговори асоцииране и приемане на нови държави в ЕС.

По време на третия, заключителен, ден всички участници бяха подготвени за това да бъдат мултипликатори (мултиплайъри) на симулационната игра в своите младежки общности, както и на цялата тема за разширяването на ЕС през Западните Балкани.

Връзка към проекта можете да откриете тук.

Връзка към галерията от събитието можете да откриете тук.